U bevindt zich hier: Schilderijrestauratie
terug naar: Lijstenmakerij
Algemeen:

Zoeken naar:

Schilderij reiniging en restauratie

Reiniging, restauratie, inschilderen en aflakken


Het komt vaak voor dat een werk aangetast is door rook, ouderdom, brand of een scherp voorwerp. Bij een waardevol werk of een werk van emotionele waarde loont het zeker de moeite om dit te laten reinigen of restaureren. Bij ArtXpoze kunt u terecht voor een gratis waardebepaling van uw schilderij en een daaruit voortvloeiend restauratie-advies. Daarna wordt er beoordeeld wat de kosten voor de werkzaamheden zijn. Aan de hand hiervan kunt u beslissen of u het werk wilt laten opknappen. Wij beschikken over uitgebreide restauratie mogelijkheden voor uw olie- en acryl schilderijen, die door onze eigen restaurator uitgevoerd kunnen worden.

SCHOONMAKEN
Dit is in eerste instantie het voorzichtig verwijderen van oppervlakte vuil zoals bv. nicotineaanslag, maar daarna eventueel ook de vergeelde vernislaag verwijderen. Dit is een zeer secuur werk, omdat daarvoor een oplosmiddel nodig is, waarbij ook de verflaag gevaar kan lopen. Verwijdering van deze laag is vaak nodig omdat de veel gebruikte natuurharsvernissen al behoorlijk kunnen vergelen in ongeveer 25 jaar. Ter vervanging wordt een veel minder snel vergelende kunsthars gebruikt.

GAT OF SCHEURREPARATIE
Kan op verschillende manieren worden gedaan, in geval van een scheur bijvoorbeeld door de linnen draadjes weer stuk voor stuk te verbinden (lijmen), ook naaien met behulp van chirurgische naalden is mogelijk, afhankelijk van de soort scheur. Een gat kan soms ook worden opgevuld door een precies passend stukje linnen te monteren. Na deze reparaties zal het soms nog nodig zijn te bedoeken.

BEDOEKEN (DOUBLEREN)
Bedoeken is het aan de achterkant oplijmen van een nieuw stuk linnen ter versteviging van het originele doek. Dit gebeurt onder vacuüm met een speciaal daarvoor ontwikkeld adhesief. Bij oudere schilderijen zal het linnen namelijk vaak in meer of mindere mate verteerd zijn, en daardoor bros geworden. Zonder bedoeken zal zo'n kwetsbaar schilderij snel opnieuw kunnen beschadigen.

RETOUCHEREN
Na beschadigingen met speciaal vulmiddel te hebben afgevlakt wordt op plaatsen waar originele verf verloren is gegaan in exact dezelfde kleur en vorm het schilderij weer ingeschilderd. Dit wordt gedaan met verven die niet vergelen of verkleuren. Bij historische en/of zeer waardevolle doeken wordt dit met pigmentkleuren gedaan, die op traditionele wijze vervaardigd zijn.

VERNISSEN
Dit is de laatste behandeling van een schilderij: het beschermt en is vaak ook noodzakelijk om de juiste kleurdiepte te voorschijn te brengen. Drie of vier dunne lagen worden dan met tussenliggende droogtijd aangebracht om een mooi egaal effect te krijgen.
Het schilderij is dan weer voor jaren beschermd. Zowel tegen UV licht als bescherming tegen de invloeden van buitenaf.

EXTRA MOGELIJKHEDEN
Naast het gewone restauratiewerk beheerst onze restaurator ook het Realistisch Fijnschilderen op een hoog niveau. Zo kan hij ook verdwenen delen van portretten en stillevens inschilderen of middels foto's in oude staat herstellen. Hetzelfde geldt voor herstel van afbeeldingen op oude kastpanelen, kamerschermen of wijzerplaten van antiekeklokken. Verder behoort ook het laten maken van een realistisch schilderij in Uw opdracht tot de mogelijkheden.

Afbeelding: Restauratie is precisiewerk: - onze restaurator aan het werk in het restauratie-atelier.


ArtXpoze- Bezoekadres (alleen op afspraak): Krachtenveld 52 - 3893 CD Zeewolde - Telefoon: 036-5225229 - E-mail:
info@artxpoze.nl
Openingstijden:
klik hier voor de actuele openingstijden.

Het bezoekadres is tevens postadres voor ArtXpoze en de vestigingen van Kunst en Lijsten en Kunstuitleen Midden Nederland